Presentkort
Sälja presentkort

Denna artikel guidar dig över hur du säljer presentkort i kassan och online.

Joanna avatar
Skrivet av Joanna
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I denna artikel hittar du info om:

Presentkort kan säljas direkt i booksalons Kassa.

Presentkort är salongsspecifika: För att sälja ett presentkort måste du vara ägaren eller en anställd i salongen, men inte en entreprenör (hyrstol). Presentkort kan dock mottas som betalningsmetod för alla anställda och entreprenörer i salongen.

Systemet har förskapade presentkort för de vanligaste beloppen, så väl som presentkort med valfritt belopp. Du kan också lägga till ett nytt presentkort med önskat belopp i kassan från knappen + Lägg till nytt presentkort. Där kan du lägga till ett belopp och välja en standard giltighetsperiod eller ett utgångsdatum för presentkortet. När du sparar kommer det nya presentkortet att synas i kassan - presentkort. Du kan ta bort presentkortet du själv har skapat från kassan genom att klicka på de tre prickarna på presentkortet.

Hur man säljer ett presentkort från kassan

Välj först det önskade presentkortet i kassan under fliken Presentkort, detta öppnar fönstret där du kan lägga till presentkortet.

1. Först får du välja vilken bakgrund du vill att presentkortet har från flera olika alternativ.

2. Du kan nu ändra koden på presentkortet om du vill. Detta är en användbar funktion om du till exempel redan har upptryckta fysiska presentkort och vill ha samma kod i systemet som på det tryckta presentkortet.

3. Om du väljer eget belopp, fyll först i beloppet som ska vara på presentkortet.

4. Presentkort sålda från systemet inkluderar inte moms när de säljs, utan moms registreras och betalas normalt när presentkortet används som betalning på köpet. Det är därför möjligt att betala med ett presentkort för tjänster och produkter med olika momssatser.

5. Välj giltighetsperioden för kortet med start från köpet eller välj kortets sista giltighetsdatum.

6. Du kan fylla i namnet och e-postadressen på mottagaren av presentkortet, och om du vill att presentkortet ska skickas till e-postadressen omedelbart efter försäljningen, klicka i den relevanta rutan för det.

7. Under fältet Språk, kan du välja vilket språk du vill att presentkortet ska skickas på till kunden. Texten på presentkortet, t.ex. "Glad mors dag" är också översatt till språket du väljer. Hälsningstexten som du själv väljer till kommer dock inte att översättas till något annat språk.

8. Om du vill kan du lägga till en hälsning till mottagaren av presentkortet.

9. Slutligen, välj SPARA, nu har presentkortet skapats i systemet och överförts till kassan för att betalas.

10. Presentkortet aktiveras när köpet är betalt i kassan, så kom ihåg att ta betalt av kunden.

Efter att presentkortet har sålts sparas det i systemet och kan omedelbart användas. Presentkortet har nu också skickats till givna e-postadressen som fyllts i om det valdes i det tidigare steget. Presentkortet kan nu också hittas baserat på koden, e-postadressen och namnet i presentkortshanteringen, som kan hittas under menyn Verktyg. Där kan du till exempel kolla ett presentkorts saldo, lägga till eller ändra e-postadressen, skicka presentkortet på nytt eller ändra utgångsdatumet. Hantering av presentkort har en egen artikel, som du kan läsa här.

Sälja presentkort online

När ditt handelskonto har öppnats kan du aktivera onlineförsäljningen av presentkort under Inställningar - Inställningar för onlinebetalningar.

När du har aktiverat onlineförsäljningen av presentkort i salongens bokningssystem, kommer en flik för presentkort att synas bland tjänsterna på salongens bokningssida, där kunden själv kan köpa presentkort till din salong.

I Verktygsmenyn kan du hitta en länk till din presentkortsbutik. Du kan till exempel använda den på din hemsida eller i social media. Där kan du också hitta instruktioner över hur du gör presentkortsbutiken inbäddad på din egen hemsida. Kunden betalar för presentkortet som en kortbetalning online omedelbart vid köpet av presentkortet, och betalningarna utbetalas enligt handelsavtalet på samma sätt som utbetalningar för betalterminalen.

Här är mer information över hur det ser ut från din kunds synsätt när de köper ett presentkort från din presentkortsbutik och tips för möjliga problem.

Läs mer om de olika funktionerna för presentkort